Yayın Anatomisi

 

Bir çalgı yapımcı olarak en sık karşılaştığım sorunlardan biri de karşımdaki kişi ile ortak bir terminoloji kullanamamak. Bu zorluk sadece müzisyen ile çalgı yapımcı arasında yaşanmıyor üstelik, çalgı yapımcı ile çalgı yapımcı arasında da aynı sorun görülebiliyor.

Müzikal beklentileri anlatırken kullandığımız “soyut” kavramlar ortak bir kültürün yaratısı ise daha anlaşılır olabiliyor. Örneğin “Metalik ses” kavramı pek çoğumuz için aynı “şeyi” ifade edebiliyor.

Öte yandan çalgıların yapısı ile ilgili de ortak bir terminolojinin yoksunluğunu sizler de gözlemleyebiliyorsunuzdur.

Örneğin, yayınızın topuğunun altındaki metal parça ile sorununuz olmuştur. Bunu çalgı yapımcıya nasıl anlattığınızı hatırlıyor musunuz? yada “Kılları gerdiğimiz şey”in adına düğme demeyi denediniz mi, hiç?

Bütün bu konularda bizlere rehber olması için bir çalışma hazırladım. Yayın bölümlerinin isimlerini İngilizce, Fransızca ve Almancalarından da faydalanılarak Türkçeleştirmeye çalıştık. Bu konuda bana değerli hocamız Prof. Hazar ALAPINAR da yardım etti.

Herkese faydalı olması dileğiyle…

 

  1. Resimde yayın “kafa” bölümü ile ilgili tanımlara yer verildi. Kimini zaten kullandığınız terimlerin yanı sıra yanak, pah, boğaz gibi ilk kez duyacağınız terimler de var.

2. Resim “topuk” üzerindeki parçalar. Birçok parçadan oluşan topuk için en ihtiyaç duyacağınız bölümlerin tanımı resimdeki gibi.

 

3. Resim kılları germeye yarayan mekanizma “Düğme” ile ilgili terimlerin yanında çubuk üzerinde düğme ile ilişkili bölümler de yer alıyor.

Köşeli Yay mı? Yuvarlak Yay mı?

  Mesleğe başladığım ilk günlerden beri sıkça karşılaştığım soru bu! Yuvarlak mı, Köşeli mi? Son günlerde gittiğim seminerlerde yine benzer birkaç soruyla karşılaşınca bu konudaki deneyimlerimi burada paylaşmak doğru olacaktır diye düşündüm.

Başlamadan bir şey itiraf edeyim; bu konuda Türkiye’deki müzisyenlerin tercihleri her yıl biraz daha değişim gösteriyor ve belirginleşiyor. Continue reading “Köşeli Yay mı? Yuvarlak Yay mı?”

“Orkestracı” mı olmak istiyorsunuz? Bir daha düşünün…

 Bir yaylı çalgıcı olarak Meslek hayatınız boyunca çalgınızın ve yayınızın bakımı için kaç para harcayacağınızı merak ediyor musunuz? Ben sizin adınıza merak ettim ve konuyla ilgili yazmayı düşündüğüm akademik bir makale için kitap ve makaleleri karıştırırken bunu tek merak edenin ben olmadığımı da gördüm. Continue reading ““Orkestracı” mı olmak istiyorsunuz? Bir daha düşünün…”